Rólunk írták

Egy Női táska titkai - A Heti Válasz interjúja Nagy Katival

2020.11.02 13:13

Szakmai szenvedéllyel, a legfrissebb divatra figyelve készíti textilből varrt egyedi táskakollekcióit a KatiBags manufaktúra. „Olyan táskákat akartam készíteni, amelyeket büszkén adhatok ki a kezemből, mert minőséget képviselnek" – mondja az alapító, Nagy Kati
Lengyel Viktor írása

 

– A női táskák a férfiak szemében zárt, külön világot alkotnak. Mitől lesz az egyikből rajongásig szeretett kedvenc, a másikból félredobott kacat?

– Nincs olyan varázsige, amivel egy csapásra meg lehetne fogalmazni egy jó táska titkát. Rengeteg apró tényező számít, és mindenkinek más fontos. Persze vannak alapvető szabályok; fontos a jó alapanyag, az egyedi minta, az izgalmas fazon, és mindennek passzolnia kell a hölgy személyiségéhez és ruházati stílusához. Segítettem a megfejtésben?

– Elég, ha Ön érti. Milyen anyag, minta és fazon jellemző a KatiBags kollekcióira?

– Alapvetően bőrdíszműves vagyok, így mikor textillel kezdtem foglalkozni, magammal hoztam a szakmámmal járó aprólékosságot és igényességet. Ez nem csak a táskák kivitelezésének minőségén, de a fazonjukon is nyomon követhető. Olyan az alakjuk, amilyen egy jól elkészített, bugyorszerű bőrtáskáé, csak épp kellemes tapintású, természetes textilből készülnek. A minták, színek mindig a divat szerint változnak, de gyakoriak a különböző kockás vagy virágmotívumok. Mikor belevágtam a KatiBags kollekciók elkészítésébe azt a célt tűztem ki, hogy mindig friss, nőcis, de mégis elegáns termékeket szeretnék létrehozni.

– Mindig az aktuális divat alakítja a modelleket?

– Fontos a divat, de azért más is befolyásol. Sok kérés érkezik hozzám, ezekre mindig odafigyelek. Nem igaz, hogy egy női táskánál csak a kinézete számít, lényeges a praktikusság is. Például előnyös, ha olyan a kialakítása, hogy a viselőjének mindkét keze szabad maradhat. Kismama vásárlóim pedig arra kértek, hogy legyenek a táskán külső zsebek, ahová akár a cumisüveget is el lehet tenni.

– Egyéni igényekre is készít táskát?

– A minta, a színek vagy kisebb változtatások erejéig minden gond nélkül, de az egyéni fazon már kicsit problémásabb. Egy modell kidolgozása nagyon sok időt vesz igénybe, átlagosan minimum tíz táskát kell megvarrni ahhoz, hogy előjöjjenek az adott típus hibái. Ezeket utána korrigálni kell, és csak ezek végeztével lehet a mintákon gondolkodni.

– Mennyi idő, míg elkészül egy kollekció?

– A könnyű textil táskákat leginkább tavasszal és nyáron veszik, az őszi kollekciót már vastagabb és sötétebb tónusú anyagokból készítem el. A tervezésre így csak télen jut időm. Szükség is van az egész évszakra, hiszen mindent egyedül megtervezni és megvarrni nem lehet gyorsabban. Minden időmet elveszi, de nem bánom. Ha elkészülök egy darabbal, néha csak leteszem magam elé, és örülök, hogy milyen szép lett.

A bőrtől a textilig

Nagy Katalin egyéni vállalkozóként a '80-as évek elejétől fogva készít táskákat. Bőrdíszműves végzettségéből kifolyólag az első 15 évben kizárólag bőr modelleket készített, de később a Magyarországra  beáramló olcsó tömegáru és a rendszerváltás után csődbe került hazai bőrgyártás miatt föl kellett adnia szakmáját. Táskák viszonteladásával kezdett foglalkozni, de a 2000-es évek végére visszatért saját vállalkozásához, és azóta textilből készíti több viszonteladónál és saját weboldalán is forgalmazott kollekcióit. Nagy Katalin ma már csak a táskák tervezésével és elkészítésével foglalkozik, a vállalkozás üzleti vezetését fia végzi.